Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате нашия сайт, Вие се съгласявате с това. Запознайте се с Политиката за използване на бисквитките.

Кондиционни и функционални тренировки

Поредното наше предложение, част от „Месец на тренировката“ е за актуалните днес кондиционни тренировки и работа със свободни тежести. 

Днес тренировките със свободни тежести са изключително популярни в световен мащаб. Вече са неизменна част от подготовката както на професионални атлети, така и на обикновените хора, за които поддържането на форма е част от ежедневието. 

Функционалните тренировки са едни от най-пълноценните и равномерно натоварващи цялото тяло тренировки. Използват се разнообразни тренировъчни уреди – еластични ленти, платформи за въртеливи движения, стъпала за степ аеробика, шведска стена, медицински топки, тежести, пудовки. Основно преимущество е избягването на претоварването на ставите и индивидуалното съобразяване с възможностите на всеки трениращ.  

Представяме ви и едно от най-приятните места за тренировки в днешна забързана София. Залата за мотивация, релаксация и тонизиране - спортното студио Гиревой спорт клуб Пионер или още известни като FitBabyHotMama на Ваня и Юри. Място, вдъхновило много мъже и жени да бъдат по-здрави, по-силни и не на последно място – да бъдат добър пример на децата си. Тук напълно важи максимата ”Здрав дух в здраво тяло”. Има нещо силно зареждащо в самото място – тук енергията е просто блага - излъчва се от тази невероятна двойка. 

Предстои да ви запознаем със съветите на собствениците и треньори в залата за кондиционни и функционални тренировки Ваня Висарионова и Юри Атанасов – двама здрави, силни, заредени с много хъс, позитивизъм и търпение млади хора, за които спортът е призвание и начин на живот.

Ваня Висарионова е магистър на спортните науки към Висшето немско спортно училище в град Кьолн. В момента се обучава и преподава „Ресторативно движение“ (Пълноценни движения) – цялостна система за възстановяване на естествената/анатомична стойка на тялото. Специализира в подготовката на бременни жени и възстановяването на жената след раждане. 

Мисията на Ваня е да научи колкото може повече хора да се грижат за тялото и здравето си чрез движение.

Юри Атанасов е кондиционен треньор от 15 години. 

От 2010 година специализира Гиревой Спорт и е единственият състезател за България. От същата година е и сертифициран треньор към WKC (World Kettelbell Club) и най-престижния международен съюз по Гиревой Спорт (IUKL – International Union Kettlebell Lifters). Юри е многократен шампион в тежка категория за аматьори и професионалисти. 

Мисията на Юри е да разпространи този уникален спорт в България и да наложи вдигането на тежести като надежден и безопасен метод за поддържане на добро здраве. 

Какво представляват кондиционните тренировки? 

Ваня: Това са физически упражнения, които натоварват цялото тяло, така че то да функционира, т.е. работи по-оптимално. В кондиционните тренировки се набляга на хармоничното развитие на тялото и развиването на физическите качества – бързина, издръжливост и скорост. 

Юри: Това, което отличава функционалното трениране от конвенционалния фитнес, е акцентът върху придобиването на умения, а не упражняването на отделни мускули. Когато тренировките са добре дозирани и упражненията се изпълняват правилно се подобрява стойката, болките в мускулите и ставите изчезват, а сърцето става по-силно и издръжливо. В тази връзка е важно процесът да се ръководи от опитен специалист с добра визия и подходяща спортно-техническа база. 

Кои мускулни групи се натоварват? 

В: Функционалните тренировки натоварват цялото тяло по един много естествен начин. Използват се предимно многоставни упражнения – такива, които натоварват цялото тяло и са близо до естествените движения.

Ю: Упражненията със свободни тежести могат да се класифицират в две групи: концентрични и балистични. Първите са насочени към развитието на определени мускули, докато вторите активират мускулите на цялото тяло. Лостове, дъмбели и щанги се използват предимно за концентрични упражнения, докато за балистичните най-подходящи са гири и пудовки. В тази връзка кондиционното трениране натоварва цялото тяло. 

Може ли да се причинят травми по време на този тип тренировка? 

В: Когато дойде човек за пръв път, обикновено правим физически анализ. Ако неговата физика позволява започва кондиционните тренировки веднага. В някои случаи обаче, първо се прави възстановителна гимнастика и след това се преминава към кондиционни тренировки. Всичко е много индивидуално. Ако тренирате с опитен треньор, не би трябвало да имате проблем. Важно е също така тежестите да се избират умно. Да оставим егото си пред вратата на фитнес залата. Да работим с тежест, която отговаря на нашето физическо развитие, а не с по-голяма тежест, защото „големите” така го правят.

Ю: Всеки може да тренира със свободи тежести, стига да има ясно формулирана цел и правилно построена тренировъчна програма. При хора със сериозни увреждания и трайни контузии е необходимо предварително да се проведе консултация с медицинско лице. 

Какъв е ефектът от такъв тип тренировки? 

В: Освен че развиват физиката на трениращия, кондиционните тренировки дават увереност и повече енергия. Освен това намаляват нивото на стрес и дават умения за целия живот. Стига да имате правилната техника, можеш да тренирате навсякъде! 

Ю: Ставаш по-силен, по-координиран, по-уверен! 

Защо да изберем точно кондиционни тренировки? 

В: Защото са многофункционални! Развиват сила, мобилност, стабилност и издръжливост. И много важно - никога не ти е скучно, тренировките са много разнообразни и забавни! 

Ю: Чрез кондиционните тренировки се подобряват всички функции на човешкото тяло и можеш да тренираш навсякъде. 

Колко често е добре да се тренира? 

В: Всичко е индивидуaлно – в зависимост от възможностите на трениращия. От 2 до 5 пъти седмично. 2 пъти седмично по 1 час е минимумът. Целта ни е да научим хората, че могат да се движат и извън залата и ги стимулираме да не разчитат само на тренировките. 2 часа тренировки, колкото и да са добри не могат да компенсират обездвижения начин на живот пред компютъра. 

Ю: Тренира се всеки ден! Знания и умения се трупат с опит. Опитът се трупа с повторение. Колкото по-последователни и упорити са трениращите, толкова по-добре за тях! 

Каква трябва да бъде екипировката, за да се чувстваш удобно, докато спортуваш? 

В: Облеклото трябва да позволява свобода на движенията и да осигури на тялото максимален комфорт. За предпочитане са потник или тениска и клин с „дишащи материи“.

Препоръчано от Ваня:

Потник Nike PRO HYPERCOOL TANK – 79.90 лв.
Спортен сутиен Nike VCTRY CMPRSN SW – 59.90 лв.
Клин Nike DF ESSENTIAL TIGHT – 89.90 лв.
Обувки Nike FLEX TRAINER 6 – 149.00 лв. 
Въже за скачане с тежести Kettler – 19.00 лв.
Пудовка AB Fit – 38.40 лв.

Ю: Облеклото при мъжете не се различава от това на дамите. Материите трябва да са леки, позволяващи максимално движение на тялото.

Препоръчано от Юри:

Тениска Nike M NP HPRCL TOP SS FTTD – 89.90 лв.
Клин Nike TECH TIGHT – 119.00 лв.
Обувки Nike METCON 2 – 279.00 лв.
Колан за вдигане на тежести Kettler – 69.00 лв.
Колело за упражнения Body Sculpture - 18.90 лв.
Стойки за лицеви опори Body Sculpture – 23.00 лв.

Спортен център FitBabyHotMama е за мъже и жени, заразени с идеята да спортуват, да бъдат физически здрави и емоционално стабилни. Тук няма извинение дали сте заети, защото мотивацията е преди всичко, няма извинение дали имате деца, дали жената е бременна. Това е място за всички. Един от основните плюсове на залата е, че децата са добре дошли заедно с Вас. Докато вие тренирате, те ще се забавляват. 

За контакти: 
www.fitbabyhotmama.com
www.facebook.com/FitBabyHotMama